Prvi korak svake nege je bez izuzetka čišćenje lica.

Ako vam lice nije očišćeno kako treba od šminke i prljavštine, onda se sa sigurnošću može reći da sve produkte koje koristite u daljem procesu samo bacate u prazno.

Zamislite to ovako: stavljate majicu da se pere a uvili ste je u foliju. Voda i sapun ne mogu do nje da dopru, samo klize po foliji. Tako se ponaša i naše lice kada nije čisto ili kada je pod šminkom – kao u plastičnoj kesi.

Kako izabrati pravi proizvod za čišćenje lica?

Bitno je izabrati proizvod ili “čistač” koji odgovara vašem tipu kože. Svi tipovi kože se dele na:

  • Masan tip kože
  • Suvlji tip kože
  • Mešoviti tip kože 
  • Normalan tip kože

Skidanje šminke

Ako na licu nemate šminku, onda vam ovaj korak nije potreban, ali ako imate, najbolja opcija je da šminku skinete pre umivanja – osim ako vam umivalica nije isključivo namenjena kao micelarni gel za skidanje šminke,

Ja šminku najčešće skidam pre umivanja i to micelarnom vodom – stavljam je na tufer i pređem celo lice. Ako imam jaku šminku onda koristim uljani skidač šminke ili malu količinu kokosovog ulja, koju razmažem po celom licu 1 minut da opusti šminku, a zatim skidam sve micelarnom vodom. Tek onda započinjem umivanje. Budite obazrivi sa kokosovim uljem ako vam je koža jako masna i dobro ga skinite posle korišćenja.

Umivanje i čišćenje lica

Koža lica se kvasi mlakom vodoim i “umivalica”, koja vam odgovara po tipu kože, se utrljava u kožu. Ako umivalica koju koristite ima jedan specifičan sulfat, ona će praviti penu i imaćete osećaj da vam koža nakon nje škripi pod prstima koliko je čista. Ako vam se umivalica ne peni, onda najverovatnije imate jako kvalitetan proizvod bez sulfata u svojim rukama koji će jadnako dobro oprati vaše lice kao i onaj što pravi Deda Mrazovu bradu od balončića. O tom sulfatu neću sad pričati, ostaviću tu temu za neku od sledećih lekcija.

Lice se trlja 45 – 60 sec, temeljno prelazeći obraze, nos, bradu i čelo. Budite nežni prema licu, na vucite sebi kožu, imajte osećaj kao da radite umirujuću masažu. Kada je lice spremno, isperite ga mlakom a zatim hladnom vodom.

Lice zatim ostavite da se samo osuši ili ga obrišite čistim peškirom koji je namenjen samo za lice. Ako vam je lice jako osetljivo, brišite ga jednokratnim maramicama.

Izbegavajte: skidanje šminke običnim vlažnim maramicama

Upotreba tonera za lice i dalja hidratacija kože

Da bi ostatak nege mogao da bude delotvoran i upije u kožu, lice mora biti očišćeno. Ne čekajte previše i ostatak produkta za negu najbolje je da stavljate odmah, najkasnije 15 min nakon čišćenja lica. Zašto? Kada se lice potpuno osuši posle dobrog pranja, a vi ne nastavite sa negom kože, nakon 30 minuta koža shvata da ne dobija hidrataciju i počinje da se bori za opstanak tako što pojačano kreće da proizvodi mast (jer se oseća dehidrirano).

čišćenje kože prirodno
SANJINA OTKRIĆA

Nega lica i tela - moja preporuka:

PRIJAVI SE NA SPINEAT
background photo

Opredeli se za zdrave navike i zdrav način života!

Za svakodnevne objave zapratite moj instagram profil @sanjaobradinovic i subcribe-ujte se na spineat youtube kanal.

i ne zaboravite da podelite vaše omiljene recepte sa prijateljima <3

0Shares

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *