Eksfoliacija je proces uklanjanja mrtvih ćelija sa površine kože, kako bi potom “mlada” koža mogla bolje da upije dalju negu.

Koža prirodno odbacuje stare ćelije i zamenjujue ih novim svakih 28-30 dana. Nekada se one ne skinu potpuno, a što smo stariji ređe se menjaju. Zato se koristi eksfoliacija kako bi se taj proces obnove ćelija kože ubrzao i olakšao.

Postoje 2 tipa eksfoliacije (kroz dva primera)

Fizička / mehanička

Pod fizičkom ekfoliacijom spadaju skrabovi i pilinzi pri čemu se koža utrljava četkama, sunđerima (a ruke se često štite rukavicama). Glavna odlika ovakvog pilinga su odmah vidljivi rezultati.

Hemijska 

Hemijska eksfoliacija odnosi se na nanošenje AHA-S i BHA-S supstanci, koje vrše nežan piling lica bez potrebe da trljate. Pogodan za osetljiviju kožu jer on polako i nežno deluje, bez pritiskanja i šmirgle po licu. Rezultati su vidljivi nakon par nedelja.

Nemojte birati grube pilinge misleći da će vam se tako bolje izvući prljavština iz kože. Grubim pilingom po licu najveća je verovatnoća da se izazove crvenilo i napravite mikro rane.

Koliko često treba raditi piling ili eksfoliaciju?

Za koju god vrstu eksfoliacije da se opredelite, nemojte je raditi više od 1-2x nedeljno. Ako vas bilo koja od eksfoliacija pecka ili iritiria – odmah prestanite sa korišćenjem.

Kada i kako raditi eksfoliaciju lica

Eksfoliacija se radi nakon umivalica. Za fizički piling ostavite kožu vlažnom, dok pri hemijskom pilingu obrišite kožu lica da bude suva.

Izgled kože nakon tretmana

Koža vam nakon eksfoliacije izgleda blistavije i na dodir je nežnija i meka. Nakon urađenog pilinga na površini kože ostaju one “mlade” ćelije koje bolje upijaju dalju negu, zato što bolje zaključaju vlagu u sebi.

SANJINA OTKRIĆA

Nega lica i tela - moja preporuka:

PRIJAVI SE NA SPINEAT
background photo

Opredeli se za zdrave navike i zdrav način života!

Za svakodnevne objave zapratite moj instagram profil @sanjaobradinovic i subcribe-ujte se na spineat youtube kanal.

i ne zaboravite da podelite vaše omiljene recepte sa prijateljima <3

0Shares
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *